China - Primele probleme

RentVorba unui prieten de al meu: "Oriunde te-ai duce primele doua saptamani esti turist. Problemele incep sa apara abia dupa aceasta perioada". Problema mea cea mai mare acum este inchirierea unui apartament. In mod normal ai fi tentat sa zici ca nu e mare lucru sa te muti cu chirie undeva, doar ca mie dimpotriva, mi se pare o bataie de cap extrem de mare. Cauti pe net (orbeste ca nu intelegi mare lucru - mai un google translate, mai te prinzi dintr-o poza ceva), faci o lista cu ce ti se pare mai bun si incepi vizionarile - nu stiu de ce, dar niciodata nu mi-a placut acest cuvant.

Te uiti pe net si vezi niste poze si te astepti sa fie cat de cat asemanator cu vei vedea. Nu neaparat. Un exemplu foarte clar sunt pozele de mai jos.

Ce era pe site

Ce am gasit la fata locului

Sincer nu inteleg de ce se ajunge in situatii de genul "Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul". Nu e clar ca cel interesat o sa vina sa vada apartamentul? Ce impresie o sa-si faca cand o sa vada ca apartamentul nu arata nici macar un sfert din ce a vazut pe site?

Pe langa asta, o alta problema este pretul la chirii aici. Pai sa dai 2500 RMB/luna (adica aproape 310€/luna) pe o garsoniera mi se pare foarte foarte mult. Cu atat mai mult cu cat garsonierele de aici sunt cam maxim trei sferturi dintr-o garsoniera din Romania. Bucatariile minuscule, baia de asemenea. La baie nu exista cada, ci doar dus care nu are cabina. Te speli direct pe jos, cu wc-ul langa tine, ceea ce nu mi se pare de loc igienic.

Adica daca pe o garsoniera dai intre 2500 si 3000 RMB/luna, la care se adauga aproximativ 500 RMB intretinerea (gaze, curent, apa, internet etc) probabil te gandesti sa zici ca negociezi cu un hotel unde sa stai o luna cu 3000 RMB, fara sa mai platesti intretinere, internet si toate cele suna a afacere buna, nu? Ei bine asa am zis si eu, dar nu prea este. Am gasit niste oferte de hotel unde la 3000 RMB/luna iti dadeau o camera mica fara fereastra (cum dracu vine asta "fara fereastra") de nu ai unde sa-ti pui geamantanul.

Update: Am fost astazi si am mai vazut inca 4 "apartamente". Unul dintre ele era cat toata sufrageria de la apartamentul de 2 camere din Bucuresti unde stau cu Monika si cu fetita. La etajul 7 din 38 intr-un bloc foarte frumos si deosebit de curat. Dar cum nu toate pot sa fie bune, "apartamentul" nu avea bucatarie si prin geamul pe care il avea nu intra niciun pic de lumina naturala.

Tot astazi am mai vazut unul la etajul 6 din 8, cu o priveliste "senzationala", intr-un bloc vai de mama lui in ce hal de imputit era, blocul nici nu avea lift de altfel. Doamne!!!

Priveliste senzationala

Zilele astea trebuie sa iau o decizie si problema este ca nu gasesc ceva sa-mi placa cat de cat (cu toate ca de cand am inceput sa caut, am scazut standardele extrem de mult). In momentul de fata sunt destul de depresiv din cauza acestui lucru.

O alta problema si extrem de suparatoare este ca internetul merge prost. Hai ca inteleg ca nu iti merge facebook, twitter sau mai stiu eu ce site-uri "anti-populare'. Inteleg ca te-ai suparat cu google si ca nu mai vrei sa lasi lumea sa caute pe el, ci sa foloseasca baidu, yandex ai alte porcarii. Dar chinezii cand s-au suparat pe google, s-au suparat total. Adica si la gmail ai o multime de probleme. Pasii sunt clari:

  • incarci gmail - merge!
  • faci login - merge!
  • citesti doua mailuri - merge!
  • citesti al treilea mail - NU mai merge - conexiunea ti-a fost resetata fara rusine.

In aceeasi situatie esti si daca ai telefon cu android si vrei sa iti sincronizezi contactele sau calendarul. Domne, nu se poate.

Vrei sa te dai si tu pe site-uri "interzise"? Eu fiind de meserie administrator de sistem (adica mai in limbaj popular - tocilar d'ala cu calculatoarele) am rezolvat intr-o oarecare masura problema cu ceva treburi ninja din taste cu criptari si faze d'astea. Nasol este si faptul ca netul merge prost rau de tot cu Europa. Daca vrei sa te dai si tu pe site-uri din Romania (nu zic sa faci chestii mai grele) trebuie s-o faci cu multa rabdare. In schimb merge foarte bine cu Statele Unite - ceea ce e bine - pentru ca daca vrei filme sau muzica le iei de acolo :P

Inca ceva ca fapt divers. Ayrton Senna si Valentino Rossi sunt doua nume mari in sportul cu motor - Formula 1 si Moto GP. Incepand cu bicicletele normale, bicicletele electrice, scuterele, masini si autobuze toti se cred Rossi si Senna. Soferii de autobuz au niste accelerari si niste frante bruste ca daca stai agatat ca maimuta de bara e destul de periculos. Chiar daca esti pe trecerea de pietoni, nu ai prioritate. Esti pe trecere si vine autobuzul, te avertizeaza de la departare cu flash-uri sa te dai din calea lui. Daca nu te dai, iti trage un claxon de iti face freza. Daca tot nu te dai, te-a facut afis. As simple as it is. Spre exemplu, ieri cand ma duceam la autobuz, era sa ma calce pe trecerea de pietoni un tip pe o bicicleta electrica care mergea extrem de tare. Aici se claxoneaza preventiv. Ai nu ai motiv, dai si tu un claxon... asa de control. Nu am inteles care e treaba asta cu claxonul, desi am rugat-o pe Angie sa-mi explice.

Fac cum zice si vorba "Vine omul, sta oleaca, dar mai si pleaca".

Noapte buna!

  1. Destul de interesanta povestirea!
    Totusi nu ma asteptam ca ei sa claxoneze in trafic!

  2. Deci situaţia cu locuinţa e şi mai împuţită decât părea?! Pfff... Hang in there!

  3. @Mishu: Da, se claxoneaza... si inca cum.

    Inca o faza draguta cu autobuzele sau metroul pe care am uitat sa o zic. In autobuze, ca la metrou la noi, se aude in boxe in chineza si engleza ca ajungi in statia cutare si ca urmeaza statia cutare. Dar cu ce ma ajuta pe mine ca spun in engleza: "The next station is 香梅北站" sau "We are arriving at 竹子林站"?! Oricum nu pot sa fac nicio diferenta intre 香梅北站 si 竹子林站. Probabil la fel ar zice si un chinez daca ii zic "Bucuresti" si "Bratulesti". Apropos... 香梅北站 inseamna Xiangmei North Station si 竹子林站 inseamna Zhuzilin Station, dar pronuntia, cel putin din punctul meu de vedere, este foarte apropiata si nu pot sa le deosebesc.

    @Monica: Faza cu chiria este mult mai nasoala decat ma asteptam.

    Ieri pe la pranz am fost si am vazut o garsoniera foarte draguta, intr-un bloc nou, dar vis-a-vis de un santier. Mi s-a spus ca in jurul ore 18 se opreste lucrul pe santier, dar eu am vrut sa verific si le-am spus ca o sa vin personal dupa 18 sa ma lamuresc si daca e chiar asa semnez contractul. Pe la ora 16, guess what?! Cica au inchiriat-o... Iti dai seama ca m-a apucat depresia si ca imi venea sa omor toti chinezii pe o raza de 5km.

    Vreau sa se rezolve cat mai repede, sa apuc si eu sa-mi asez hainele cum trebuie fara sa mai trebuiasca sa scotocesc prin geamantan si sa stau sa-mi pun intrebari de genul: "Unde naiba o fi forfecuta mea?"

    Acum parca mi-am mai revenit putin, dar tot sunt cu moralul la pamant.

  4. Naspha vere, ce sa zic. Oricum o fi sa rezolvi tu intr-un fel sau altul. Dai 500 eur si asta e, o viata ai !

Scrie si tu o vorbulita

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.