Suedia - Cateva lucruri pe care un expat le remarca in Suedia!

  • Femei frumoase

Swedish girlEi bine, noi romanii, traim cu impresia ca avem unele dintre cele mai frumoase femei din lume. Asa am crezut si eu pana am ajuns in Suedia :) Toti expatii cu care am vorbit, primul lucru care l-au spus a fost acelasi. Femeile sunt foarte frumoase! Femeile suedeze sunt foarte atractive, nu are rost sa negam acest lucru. Dar chestia asta si un dezavantaj... La un moment dat nici nu mai dai atentie femeilor acestea frumoase.


  • Barbati frumosi

Swedish manProbabil ganditi: "De unde pana unde un barbat aduce in discutie cum arata barbatii in Suedia?!". Pai si barbati si femei citesc aceste randuri, si prin urmare m-am gandit ca nu este corect sa facem discriminari. Ok... sa revenim... Barbatii in Suedia arata foarte bine. Inalti, bine facuti, aranjati, majoritatea blonzi cu ochi albastri. Si ca sa o citez pe Monika: "Pai aici imi pot clati si eu ochii, nu ca prin alte parti unde vezi in cea mai mare parte cefe groase, burtosi si barbati neingrijiti"


  • Cine da urmatorul rand?

Dubliner GuinnessDoamnelor, domnisoarelor si domnilor. Asta este o chestie foarte serioasa. Aici nu se intampla ca acasa unde cand ajungi la carciuma se decide cine da primul rand si cum vor evolua lucrurile. Nu... nici pomeneala... aici fiecare isi cumpara berea lui! Daca toata lumea trebuie sa-si cumpere bere, pai se duc toti la bar si isi cumpara bere. Din punctul lor de vedere nu este absolut nimic anormal in toata aceasta situatie.


  • Imbratisarile

HuggingImi place sa cred despre mine, ca sunt un tip foarte sociabil si placut (mai putin la munca - exceptie de la regula aceasta o fac situatiile cand am o gramada de treaba si trebuie sa rezolv ceva urgent si toata lumea ma baraie la cap - si ii dau dracu pe toti de nu se vad). Totusi, nu am inteles chestia asta cu imbratisarile. Femei si barbati. Tineri si batrani. Prietenii mei suedezi ma asigura (chiar insista) ca nu e nimic in gresit cu imbratisatul si ca ar trebui sa accept si eu chestia asta...


  • Barbati imbracati foarte bine

Well dressed manCum am spus si la punctul al doilea, barbatii se imbraca foarte bine. In momentul in care am ajuns in Suedia, am remarcat ca nu eram un tip "imbracat bine" (sa nu ma intelegeti gresit... nu am hainele rupte sau murdare sau asa ceva). Pur si simplu nu eram "la moda". Pur si simplu, aici barbatii stiu sa se imbrace frumos - cel putin in Stockholm. Chiar si cei care arata la prima vedere imbracati ciudat si-au ales tinuta cu foarte mare precizie. Nimic nu este la intamplare. In principiu, si barbatii expati in Suedia se adapteaza la codul vestimentar al barbatilor suedezi. Eu inca nu am facut-o - "Ignoranta este o binecuvantare"


  • Egalitatea intre sexe == steroizi

Gender equalityEgalitatea intre sexe in Suedia este ceva uimitor. Imi amintesc cu stupoare reactia care am avut-o cand am vazut un camion foarte mare trecand pe langa mine cu ceva ce parea o blonda foarte draguta in spatele volanului. In Romania, prin definitie, camionagii sunt barbati mai mult sau mai putin batrani. Suedia a facut acest efort constient privind egalitatea intre sexe, astfel incat contra exemplele din alte tari stau ca un ghimpe in tara oricarui expat.


PS: Eu personal am ramas blocat cand un coleg de munca mi-a spus ca s-a trezit la ora 4.30 dimineata sa se duca sa joace badminton cu un prieten si ca dupa ce a terminat cu jucatul a venit la serviciu... Hmm... eu nu am auzit vreodata roman sa faca ceva asemanator. De ce v-am spus treaba asta? Pentru ca poate va intrebati de ce arata femeile si barbatii bine in Suedia. Pai pentru ca fac foarte mult sport, nu mananca toate prostiile si le pasa de felul cum arata. In ceea ce priveste imbracatul, ei merg pe principiul: de ce sa ma imbrac neingrijit, cand pot sa ma imbrac frumos si elegant?

  1. oriunde e mai bine ! Din acest gunoi, tara nu mai pot sa-i zic !

Scrie si tu o vorbulita

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.