Ce am facut noi cand am inregistrat masina in Suedia

Cartoon carAm adus masina din Romania si a trebuit s-o inscriem in Suedia. Ce/cum am facut?! Hai sa nu lungesc vorba mai mult de cat este cazul si sa incep cu inceputul.

Am gasit informatiile despre inscrierea masinii, pe site-ul oficial de la TransportsTyrelsen, chiar in engleza. Trebuie sa incepeti prin a completa formularul de aici:

http://www.transportstyrelsen.se/en/road/Importing-vehicles-and-verification-of-origin/Application-for-verification-of-origin/

Daca nu se poate completa (adica nu va lasa sa completati), sunati la ei pentru a va inregistra in sistem (pe baza personnr) si a putea astfel sa terminati inregistrarea. Veti primi acasa o factura in valoare de 700sek. Plata se face online pe baza formularului completat, nu e necesar sa asteptati primirea facturii prin posta. Cand completati alegeti uz pesonal pentru masina. De asemenea, la data importului/intrarii masinii in tara alegeti o data din luna curenta inregistrarii (adica daca ati intrat sa zicem in 10 octombrie in Suedia, o inregistrati in 25 octombrie de exemplu). Va rezulta o foaie, care dupa ce se semneaza se trimite catre TransportsTyrelsen intr-un plic impreuna cu certificatul de inregistrare al masinii (talonul romanesc) in original si un print al dovezii platii taxei de 700sek.

Dupa aproximativ o saptamana se primeste prin posta o foaie (scrie numai in suedeza) care spune ca v-au acordat dreptul de inregistrare si care este numarul de dosar - apare in coltul dreapta sus. Cu aceasta hartie mergeti la un service autorizat Opus Bilprovning - echivalent al RAR-ul romanesc - si solicitati sa va inregistreze masina. Pe baza numarului de dosar din hartia primita de la TransportsTyrelsen vi se va face o programare pentru procesarea inregistrarii si acordarea numarul suedez. Totul dureaza cam o ora - se face copie dupa cartea de identitatea suedeza (daca aveti una) si carnetul de conducere (chestia asta costa 1700 sek).

Dupa ce aveti numerele, faceti programare pentru ITP, tot la un service autorizat Opus Bilprovning, de exemplu acelasi la care ati fost pentru inregistrarea masinii si obtinerea numerelor suedeze. Programarea se poate face la service. Intrebati pe careva din cei care lucreaza acolo ce si cum, solicitati sa fie ASAP, in aceeasi zi, pentru ca fara ITP nu aveti voie sa circulati cu noile numere - apare automat in sistem la TransportsTyrelsen ca nu ati facut ITP-ul, iar dupa ce vi se verifica masina, la fel, apare automat in sistem ca sunteti ok. Costa 350sek acest ITP si dureaza circa 15 min. Daca faceti programarea pe site (numai dupa ce ati obtinut numerele noi) alegi Kontrollbesiktning.

Eu recomand sa mergeti direct la service, sau sa faceti programarea imediat ce ati aflat care sunt noile numere si sa ziceti in aceeasi zi sa fie manevra, pentru a evita interdictia de circulatie pana la efectuarea ITP-ului.

Veti primi prin posta in vreo 2 zile certificatul de inregistrare al masinii pe noile numere, in care se specifica daca ati facut ITP-ul. NU e nevoie sa circulati cu talonul la voi (il puteti tine acasa), pentru ca va gasesc pe baza numarului masinii! Au acces imediat la tot, nume, personnr, adresa, datele masinii, asigurare, tot.

La noi a durat vreo 2 saptamani pana ne-au verificat informatia (dupa ce am platit prima taxa si am trimis plicul cu certificatul de inregistrare al masinii la ei)

Dupa ce au verificat (probabil cu autoritatea romaneasca) si totul a fost ok, o sa primiti acasa o foaie cu numarul de inregistrare a dosarului. Cu ala se merge la service autorizat sau se suna pentru programare. Noi am mers la OPUS Bilprovning Högdalen.

In ziua in care va programeaza, va vor verifica masina si vor cauta un numar liber. Toata treaba dureaza o ora. O sa va trimita acasa si va roage sa faceti asigurare in 48 de ore, pentru numarul respectiv. Daca nu faceti asigurare, imediat dupa ce aveti numerele, cica se primeste (tot prin posta) amenda, ca n-ai voie sa circuli fara asigurare (e vorba de cea mai basic, Traffik, echivalentul RCA-ului din Romania).

Noi am facut asigurarea la Folksam. Si aici merge repede. Introduci aici personnr si numarul de inregistrare al masinii (ce ii primesti de la service, dupa verificarea masinii): http://www.folksam.se/forsakringar/bilforsakring si daca nu merge sa completati mai departe dati un mesaj in fereastra respectiva si spuneti (in enlgeza - in cazul meu - ca vreti o asigurare pentru o masina personala abia inscrisa in Suedia cu numarul de inregistrare XYZ si sa va contacteze ASAP cineva care vorbeste engleza). O sa va sune cineva cam in 15 minute si stabiliti cum vreti sa platiti (lunar sau anual, alte asigurari aditionale). Daca faceti asigurare si pentru casa am avut o mica reducere. Noi am luat asigurare full pe un an intreg (sa scapam o data cu plata, sa nu ne stresam luna de luna - se poate si plati lunar, trimestrial, sau semestrial, dar prin direct debit - contacteaza ei banca si se pun de acord sa iti traga automat rata la intervalul stabilit). Platiti prin - pentru plata anuala - ebanking pe baza facturii care vine prin posta la o saptamana dupa ce ati stabilit telefonic ce si cum cu asiguratorul - si polita o veti primi posta acasa. Din momentul in care ati dat comanda de polita de asigurare, te inregistreaza in sistem, poti circula cu masina, chiar daca nu ai polita inca primita prin posta.

Totul se rezolva fara dureri de cap, stat pe la cozi, la ghisee.

 1. Buna ziua! Noi vrem sa venim cu masina in Suedia. Sotul meu are un contract nedeterminat acolo. Este obligatoriu sa ne inscriem masina in Suedia? Nu putem circula cu ea inmatriculata pe Romania? Astept un raspuns din partea dumneavoastra! Cu mult drag, niste viitori vecini!

  • Buna ziua,

   Se poate circula cu masina inmatriculata in Romania fara probleme. Teoretic legea zice ca daca masina este de mai mult de 3 luni in Suedia trebuie sa o inregistrezi. Practic ei nu pot sa te verifice.

   Daca intentionati sa ramaneti in Suedia pentru o perioada mai lunga de timp va trebui sa o inregistrati la un moment dat. Totusi recomandarea mea este sa nu o inscrieti din prima.

   Succes!

  • Salut. Inmatricularea in Suedia inseamna radierea din Romania, sau masina ramane inmatriculata si in Romania, scoti numerele romanesti, le pui in seratr si le pui pe alea suedeze? Cand vii inapoi in Romania scoti numerele suedeze si le pui pe alea romanesti la loc?

   • Salut! Si eu sunt curios de acelasi lucru. :
    Inmatricularea in Suedia inseamna radierea din Romania, sau masina ramane inmatriculata si in Romania, scoti numerele romanesti, le pui in seratr si le pui pe alea suedeze? Cand vii inapoi in Romania scoti numerele suedeze si le pui pe alea romanesti la loc?

 2. Buna seara! Ne mutam si noi anul asta in Suedia si vrem sa luam masina cu noi.La ce costuri lunare sa ne asteptam cu taxe si asigurare ( aproximativ). Multumesc mult pentru ajutor. Horia

 3. Salut! Acum ma aflu in Italia si folosesc masina care este inscrisa pe mama ca proprietar. Am comodat de folosire, traducere legalizata in engleza si imputernicire de gestionare legala cat priveste masina. Aici am folosit-o mai multi ani fara nici un fel de problema, desi am fost oprit de cateva ori de politie. As putea folosi-o la fel in Suedia?

  • Este foarte putin probabil sa te opreasca politia aici. Totusi legea zice ca dupa trei luni de circulat cu masina in Suedia trebuie sa o inregistrezi aici (adica sa ai numere suedeze, sa platesti asigurare, taxe si impozite suedeze). Desigur, majoritatea nu respecta legea si nu au nicio problema.

   Ce te sfatuiesc eu? Hmmm... circula cu masina linistit, dar daca planuiesti sa ramai mai mult timp (sau definitiv) atunci inscrie-o.

 4. iulian moldoveanu

  Buna seara am o întrebare eu am de gând sa vin cu o mașina din Anglia in Suedia cum as putea sa o înscriu in Suedia va mulțumesc un sfat corect

 5. Buna.
  Am si eu unele intrebari legate de achizitia unei masini din Suedia. Se poate, te rog, o adresa de mail? Multumesc.

Scrie si tu o vorbulita

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.