Romania te iubesc!

Romania te iubescTraim in Romania si asta ne ocupa tot timpul - foarte mult adevar in aceasta fraza. In acest post este vorba despre doua "probleme" cu care m-am lovit zilele trecute.

1. Bine cunoscuta replica la orice restaurant sau carciuma in Romania "Va rog sa vorbiti cu chelnerul care v-a servit!"
2. Plimbatul de la un ghiseu la altul, de la o institutie a statului la alta

Buunnnn. Sa incepem cu inceputul.

1. Ajuns in Romania, am vrut sa ma intalnesc cu vara-mea sa bem o bere, sa mancam o pizza si sa mai schimbam cateva vorbe. Zis si facut. Am vorbit la telefon si am stabilit sa ne intalnim la o terasa prin Cartierul Berceni.

Ajunsi la terasa ne asezam la o masa, si dupa vreo 10-15 minute vine o fatuca foarte dragutica si amabila - Ina - pe care o rugam sa ne aduca 2 beri la tap si o pizza. Dupa alte 10 minute apare berea. Pizza inca nu... totusi este un lucru de inteles pentru ca oricat de Superman ar fi fost bucatarul nu avea cum sa gateasca pizza batand din palme. Cand Ina vine cu pizza, berile erau de multicel timp terminate. Inca un rand, nicio problema. La un moment data se duce vara-mea la baie. Rog un alt baiat de la terasa sa ne mai aduca un rand. Raspunsul a fost cel clasic: "O rog pe Ina sa va mai aduca un rand!". Stau si ma intreb de ce oare nu ne-a adus el berile si a trebuit sa mai asteptam inca 10 minute? Adica era evident ca Ina trebuia sa aiba grija de alti clienti. Cred ca asta are legatura cu bacsisul care trebuie sa-l dai la sfarsitul consumatiei. Habar nu am... o fi vreo regula nescrisa in Romania despre aceasta poveste.

Cum se procedeaza in China?! Rogi orice chelner sa-ti mai aduca o bere si in maxim un minut ai berea pe masa! Daca carciuma unde esti nu are bere, chelnerul se duce pana la magazinul de vis-a-vis, cumpara una si gata! Totul in maxim un minut.

Apropos: In China nu se da bacsis nicaieri!

2. Cand am cumparat masina, din diverse motive - care nu fac subiectul postului - am cumparat-o pe firma. Acum ca masina s-a amortizat in contabilitatea firmei, vreau s-o trec pe numele meu, adica pe persoana fizica. Acestea fiind datele problemei, hai sa rezolv problema.

In Romania sunt extrem de multe taxe de platit. Daca nu le platesti ai probleme, daca le platesti ai probleme. Oricum o dai, tot prost pica. Ei bine, cand am cumparat masina a trebuit sa platesc o taxa de poluare. Cand treci masina de pe firma pe persoana fizica, noul proprietar trebuie sa faca dovada ca s-a platit aceasta taxa, si daca nu poate, trebuie platita inca odata. Pai cum tot eu am platit aceasta taxa mi se pare un lucru firesc sa nu trebuiasca s-o platesc iar. Pe mine nu ma interesa altceva daca sa aflu in cat timp se elibereaza aceasta dovada, pentru ca auzisem niste povesti de groaza cum ca "procesul" poate sa dureze chiar si 10 zile.

M-am dus la Directia Generala de impozite si Taxe Locale sa intreb in cat timp se elibereaza dovada platii. Intreb bodyguard-ul care are in atributii si rolul de a oferi informatii la ce ghiseu trebuie sa ma interesez. Ma asez la coada si astept... si astept... Dau sa intreb functionara daca stau la ghiseul care trebuie si primesc un raspuns printre dinti sa ma asez la coada si sa astept... Crrrr... dupa 15-20 de minute imi vine randul, expun problema si mi se raspunde in aceeasi maniera ca trebuie sa ma duc la Circa Financiara, pe Strada Cutitul de Argint. Ajuns aici, ma duc si ma interesez (tot la bodyguard...) unde pot sa imi rezolv si eu dilema. Raspunsul a fost sa ma duc la etajul 1, la nu stiu ce camera. Cioc, cioc la usa, intru imi expun iar problema si mi se explica foarte frumos si politicos (si nu sunt tendentios) ca trebuie sa ma duc la alt ghiseu. Dupa alte 15-20 de minute, reusesc sa intru.

- Domnule draga, trebuie sa mergeti la Administratia Finantelor Publice care este pe Bulevardul Constantin Brancoveanu, vis-a-vis de McDonald's.
- Doamna, sunteti sigura ca acolo trebuie sa ma duc? De la Directia Generala de impozite si Taxe Locale m-au trimis la dumneavoastra.
- Domnule, nu este niciun dubiu. Doar la Administratia Finantelor Publice puteti sa rezolvati problema.
- ...

In sediul Administratiei Finantelor Publice cred ca erau peste 30, desi afara nu erau mai mult de 25 de grade. Doamne ce caldura... oamenii astia nu au auzit de aer conditionat?! Ohh, stai! Aerul conditionat consuma curent, curentul e scump, statul nu are bani. Mda!

Aici spre deosebire de Directia Generala de impozite si Taxe si Circa Financiara este ghiseu de informatii. Ma pun frumusel la coada si dupa 15 minute intreb functionara la ce ghiseu trebuie sa ma asez. Cu ton certaret si acru imi spune ca trebuie sa ma asez la coada la Ghiseul 12. Intorc capul si vad o coada de vreo 10 persoane (ceea ce inseamna enorm de mult cand te afli intr-o institutie a statului). La celelalte ghisee nu era nimeni. Intreb daca totusi nu se poate sa aflu informatia pentru care deja am pierdut cateva ore bune de la alt ghiseu unde nu este coada. Vai de capul meu ce a inceput sa urle cucoana aia la mine de parca am incercat s-o violez... Am plecat inainte sa termine urletul si m-am pus la coada de la ghiseul 12.

Cum ziceam, coada de 10 persoane la orice institutie a statului inseamna mult... Dupa o ora, primesc un raspuns simplu:

- Domnule, eliberarea dovezii se face in 15 zile, desi daca sunteti norocos puteti s-o obtineti in 3 zile.

Cum adica daca sunt norocos? Ce inseamna asta? Deja lumea din spatele meu incepusese sa se inflameze si vocifereze ca ei au "probleme" nu ca mine si sa las "doamna" sa-si faca treaba. Functionara nu a putut sa-mi explice ce inseamna "norocos" si prin urmare mi-a dat o cerere tip, si o lista de acte care trebuiesc depuse.

Dupa nu stiu cate ore pierdute nu am aflat nimic... Cu alte cuvinte m-am dus bou si m-am intors vaca.

Un bun prieten de al meu a scris si el intr-un mod cat se poate de frumos cateva din intamplarile din Romania cu care se confrunta toti romanii si care reflecta perfect zicala Traim in romania si asta ne ocupa tot timpul.

http://alexsovu.blogspot.ro/2010/09/comparison-on-how-to-pay-tax-in-romania.html
http://alexsovu.blogspot.ro/2011/03/what-is-romanian-temporary-passport.html

Cum sa nu iubesti Romania?

  1. Da' te-ai cam distrat ceva de când ai venit... cum spuneam, welcome home, dear, în ţara în care Ina rulz şi norocul nu e încă reglementat prin lege. ;)

  2. This is real life. Pana la urma trebuie sa te reobisnuiesti si cu stilul neaos romanesc. Nu-mi spune ca nu ti-a lipsit :))Welcome back.

  3. Ceasul nu poate fi fixat cu 50 de ani in urma... poate data...

Scrie si tu o vorbulita

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.