China vs Romania

China vs RomaniaCarmen m-a rugat intr-un comentariu la postul China - Aventura s-a terminat, m-am intors in Romania! sa mai scriu cateva randuri despre China si impresiile mele dupa 6 luni care le-am petrecut acolo.

Serviciul si relatiile cu colegii

Eu nu am fost in China in vacanta, ci sa muncesc acolo. Spre deosebire de Romania, in China munca este luata in serios. Nu vei auzi niciodata expresii de genul "scarbici" sau "sunt la plantatie", care sunt foarte comune aici.

Eu am avut norocul - unii poate ar spune ghinionul - sa am doar colegi chinezi, care vorbeau mai mult sau mai putin engleza. Angie era singura colega vorbea engleza bine, restul doar cateva boabe, fiind necesar si obligatoriu google translate. Nu am intalnit situatie in care sa primesc raspunsul "Nu pot sa fac asta!". Dar cum am spus de nenumarate ori, bariera lingvistica este o mare problema. De exemplu, am explicat unui coleg cum sa faca un task, dupa care l-am intrebat daca a inteles. Evident ca raspunsul a fost afirmativ. Dupa doua zile, task-ul nu era facut si prin urmare l-am intrebat ce s-a intamplat si de ce task-ul nu era gata. Cand mi-a raspuns cu un zambet cu toata fata am stiut ca de fapt nu intelesese ce trebuia facut. Atunci am invatat ca de fiecare data cand explic unui coleg ceva - indiferent ce - trebuie sa-l pun sa-mi explice inapoi ce a inteles. Abia in momentul in care eram ferm convins ca a inteles, ii dadeam "unda verde" sa se apuce de lucru - mai bine pierd o jumatate de ora cu explicatii decat sa pierd doua zile pentru ca nu a inteles ce trebuie facut.

In pauza de masa in China este un fel de ritual. Se incalzeste mancare (in cazul in care nu a fost comandata), se mananca rapid, dupa care o jumatate de ora sau trei sferturi de ora de somn. Prima oara cand mi-am vazut colegii cum dorm in pauza de masa am ramas blocat. Acest lucru nu l-am vazut doar la compania unde am lucrat, ci si in fabrici cu foarte multi angajati (de ordinul a mii de angajati). Unii dintre ei au paturi pliante pe care se intind si trag un pui de somn. In China nu este ceva neobisnuit, ba dimpotriva... este neobisnuit sa nu dormi nitel dupa ce mananci. Evident, am intrebat care e faza cu somnul in timpul programului. Raspunsul: "Voi strainii, nu dormiti dupa ce mancati de pranz?!". Subiect inchis.

Limba

Initial am spus ca este o limba imposibila. La inceput intradevar asa este. Usor, usor, dupa ce am invatat cateva cuvinte si cateva semne o noua lume mi s-a deschis in fata. Am inceput sa pot sa comand singur la restaurant, sa inteleg pretul unui anume produs, daca e mai bine sa cumpar un produs similar la un pret mai bun sau sa negociez cu vanzatorul. Adevarul este ca nici nu m-am straduit foarte tare sa invat chineza si asta s-a simtit in ritmul si numarul de cuvinte si de semne. Dupa 6 luni de zile sunt in stare doar sa vorbesc chestii foarte simple. In afara de un meniu nu pot sa citesc nimic (bine, nici meniul nu il inteleg perfect, dar totusi am trecut de faza in care inchid ochii, pun degetul si spun vreau asta).

Chinezii, ca oameni in general

Chinezii sunt oameni foarte prietenosi si saritori. Nu a existat situatie in care sa am nevoie de ajutor si sa nu fiu ajutat - neconditionat. Intr-o zi am rugat-o pe Angie sa ma ajute sa cumpar cateva hainute pentru Victoria si niste rochite pentru Monika. Raspunul nu a fost de genul "azi nu pot", "am treaba", "du-te singur", "mi-e rau", ci "cand vrei sa mergem?".

Desi comunicarea a fost mereu o problema pentru mine, asta nu m-a impiedicat sa ies la baute sau la un pranz/cina la restaurant cu colegii mei sau alti chinezi. Din cati eram la masa, se gasea cineva care sa rupa doua trei cuvinte in engleza impreuna cu chineza mea de balta reuseam sa comunicam si sa ne distram cu adevarat.

Onestitatea la chinezi

Daca mi s-a promis ceva, chinezii de rand s-au tinut de cuvant fara discutie. Totusi am avut probleme cu respectarea anumitor contracte. S-a intamplat (si nu doar o data) sa negociez un pret, sa semnez un contract, sa dau avans si furnizorul sa schimbe pretul sau data de livrare, dar am invatat sa traiesc cu asta. O situatie extrem de neplacuta pentru mine a fost cand am inchiriat garsoniera. Nimeni nu e perfect, nu?! :D

Clima

Despre ce discutam aici? Clima din Romania vs clima din China - China e mare si eu o sa vorbesc doar de clima din zona in care am trait. Dupa cum stiti, clima din Romania este extrem de schimbatoare si capricioasa, in sensul ca astazi sunt 10 grade, iar peste 5 zile sunt 28. Din punctul meu de vedere, aceste variatii sunt extrem de inconfortabile pentru ca nu apuca organismul sa se obisnuiasca cu clima. In China clima este extrem extrem de lineara.

Eu am ajuns in China la sfarsitul lunii februarie si temperaturile erau undeva in jur de 18 grade (in Romania ningea, era vant si un frig de nedescris). Pe masura cu trecerea timpului temperatura a crescut usor (nu brusc), pana s-a stabilit undeva in jur de 32 - 33 grade. Provincia Guangdong fiind situata intr-o zona subtropicala, clima este mai umeda. Totusi avand in vedere faptul ca nu au existat variatii mari, organismul meu s-a obisnuit extrem de bine si nu am fost deranjat atat de tare nici de caldura, nici de umiditate.

Am prins furtuni si ploi foarte puternice, care ar fi inundat orice oras din Romania. In acest post este un filmulet cu o astfel de ploaie - cred ca pentru orice roman este interesant filmuletul.

Daca planuiti o excursie sau o sedere mai indelungata in Shenzhen va recomand sa cititi ce scrie la acest link: http://www.travelchinaguide.com/climate/shenzhen.htm

Poluarea

Toti prietenii mei, si nu numai, m-au intrebat despre acest subiect. Multi dintre ei chiar mi-au spus ca "este o poluare foarte mare in China", cu o tarie atat de mare incat mi-au lasat impresia ca isi inchipuie ca stiu mai bine decat mine, care am fost si am trait acolo.

In partea de nord a Chinei poluarea este intradevar o problema. Am fost in Beijing si intradevar orasul nu este curat, este aglomerat, iar poluarea se simte bine.

Totusi in sud, nici pomeneala de asa ceva. Shenzhen-ul este un oras foarte curat, cu multa verdeata, bulevarde foarte mari si desi are in jur de 18 milioane de locuitori nu este aglomerat.

In Romania (in Bucuresti cel putin) este obligatoriu sa stergi praful in casa o data pe saptamana, sau cel mult la doua saptamani. Eu in China nu a trebuit sa sterg praful 6 luni de zile, si asta cred ca spune foarte mult.

Activitatile in timpul liber

Despre acest subiect nu sunt foarte multe de spus.

Daca esti un impatimit al cafelei, poti oricand sa te duci la Starbucks sau la Costa Coffee.

Daca iti place sportul poti sa te duci pe in centrele sportive, unde poti sa joci fotbal, sa alergi, sa inoti, sa joci badminton si cate si mai cate. Eu mergeam miercuri seara, cand imi permitea timpul, sa joc frisbee cu niste prieteni chinezi. Cand vremea s-a mai incalzit ma duceam la piscina sa inot. Aici daca vrei sa inoti trebuie sa scoti ceva banuti din buzunar (de exemplu la Bery Fitness Spa pretul pentru 4 sedinte este de 150 lei. Mie personal mi se pare un pret piperat, cu atat mai mult cu cat, in China, intrarea la piscina era aproximativ 16 lei.

In China exista o cultura foarte adand inradacinata a masajului cu scopuri terapeutice. S-a intamplat numeroase cazuri ca dupa serviciu sa ma opresc la un astfel de salon si pentru aproximativ 16 lei (si cu bacsis ajungeai pe la 20 lei) aveai parte de un masaj foarte serios de o ora (masaj la picioare, la spate, la frunte etc.). Aici cand masajul este prost inteles, in sensul ca toata lumea priveste masajul ca pe ceva erotic, nu ca pe ceva terapeutic.

Sunt multe lucruri de facut in timpul liber. In China transportul este ieftin si va recomand sa vizitati cat mai multe locuri.

Preturile

Desi Shenzhen-ul este un oras foarte mare, costul vietii este mai mic ca in Romania. China nu este Turcia, dar totusi poti sa negociezi pretul destul de puternic. Preturile difera colosal de mult in functie de unde cumperi. Ai nevoie de asternuturi si de duci la Vanguard trebuie sa platesti minim 300 rmb (~170 lei) pe un set. Acelasi set de asternuturi il poti gasi pe taobao.com si la 50 rmb (~26 lei). Pe taobao daca cauti ceva in engleza nu vei gasi. Prin urmare, eu traduceam pe google translate ce aveam nevoie si rezultatul il cautam pe taobao. Poate este o metoda mai din topor, dar pentru mine a functionat de minune si am economisit o multime de bani. Sfatul meu este ca tot ce puteti sa cumparati de pe taobao s-o faceti. Nu veti gasi mai ieftin in alta parte.

Despre preturile la mancare am mai scris si cu alte ocazii, asa ca nu voi face altceva decat sa subliniez faptul ca o persoana mananca extrem de bine cu 10 - 20 rmb, dar poti sa mananci si la peste 100 rmb. Daca va duceti mai multi la restaurant, mancarea se pune la mijloc si toata lumea mananca la comun. Cum e si normal, mancarea occidentala este mai scumpa decat mancarea chinezeasca. Am gasit un restaurant turcesc (Mevlana Turkish Restaurant). Mancarea foarte buna, dar mult mai scumpa ca mancarea chinezeasca. Daca poti sa mananci mancare chinezeasca cu 20 rmb si sa te saturi, un lahmacun la Mevlana costa 30 rmb - si intre noi fiind vorba nu te saturi cu un lahmacun.

As ramane in China?

China este o tara senzationala, care cunoaste de ani buni de zile un bum economic extraordinar, statul se implica activ (si aici ma refer in sens pozitiv) in viata oamenilor de rand, sistemul de sanatate este extrem de bine pus la punct, infrastructura asisderea. Oamenii sunt calmi si nu exista stresul zilei de maine asa cum exista aici. Nu vezi oamenii posomorati, cu trupul obosit.

Desi in general salariile sunt comparabile cu cele din Romania, costul vietii este mult mai mic.

China este o tara comunista?! Poate doar cu numele - nu are nicio legatura cu comunismul care a fost in tarile Europei de est si in special in Romania. Poate spre surprinderea multora, nu esti saltat de pe strada sau batut de politie in mijlocul strazii.

China (si ca orice alta tara din Asia) este o tara care iti place sau nu iti place. Cale de mijloc nu exista. Nu poti sa zici: "Mda, e dragut". Daca iti place, mereu vei ramane cu dorinta de te intoarce si de a ramane acolo.

Deci? As ramane in China? Daca familia ar fi fost cu mine, categoric as fi ramas! M-as intorace? Fara dubiu!

  1. Ionut, iti multumesc pentru acest raspuns detaliat.
    A fost super interesant pentru mine.
    Si eu iubesc China, si daca nu ar fi existat acest baraj al limbii as fi spus, vreau sa traiesc acolo.
    Pentru mine, China a fost 2 saptamani in Guanzhou si 2 zile in Shanhai. Si am ramas cu un dor de China.
    Multumesc inca odata.

    • Carmen, am scris acest post in cateva ore. Pe masura ca trece timpul, imi aduc aminte tot felul de lucruri care am uitat sa le scriu aici. Unul dintre ele este frumusetea acestei tari, si locurile absolut minunate care le-am vazut. Am auzit doar lucruri frumoase despre Gangzhou, dar din pacate nu am ajuna sa-l vizitez.

      Eu am o vorba mai bine sa-mi para rau ca am facut un lucru, decat sa traiesc cu regret toata viata ca nu l-am facut. Acesta este motivul principal pentru care am venit in China. Singurul regret care il am este ca familia mea nu a venit in China dupa mine.

      Cum am spus si in postul China - Primele probleme, in primele doua saptamani am fost turist. Daca iti place atat de mult China, sfatul meu este incerci sa stai mai mult de doua saptamani. Cred ca daca eram absolut hotarat sa raman in China, atunci bariera lingvistica nu era o problema.

      Mie imi place enorm de mult sa gatesc. Dupa ce ma mai linistesc putin si fac putina ordine in viata mea, o sa ma apuc sa gatesc retetele care le-am invatat in China. Cum iti place si tie bucataria chinezeasca si daca iti place sa gatesti, sper ca pe langa viitoarele posturi care o sa le pun pe blogul acesta sa urmaresti si retetele care le voi face pe eana.ro - Retete ilustrate simple si accesibile. Am mai gatit pana acum mancare chinezeasca, dar acum am un motiv in plus s-o fac.

  2. Buna,am si eu o intrebare,cum as putea sa comand dupa taobao daca sunt din romania? am incercat sa imi fac cont insa pentru tara noastra nu se poate. Insa eu am cont pe aliexpres(alibaba) iar cand dau pe numele utilizatorului sa vorbesc cu el imi apare contactul dar nu il pot memora in trade maneger:( ai vreo idee? Multumesc anticipat!

    • Buna,

      Si eu am avut problema asta, dar am ignorat-o pentru ca tot ce cumparam eu gaseam la o multime de alti oameni. De asemenea, in cazul produselor care le cumparam eu diferenta de pret nu era mare de loc. Chiar nu conta daca plateam cu 1-2 RMB in plus sau in minus.

      Ionut

  3. Buna Seara. Am citit si am ramas surprins de ceea ce am vazut. In legatura cu TaoBao. Cum se poate comanda de pe site? Am observat ca ei nu trimit in Romania. Ma insel? Ma poti ajuta cu un sfat? Multumesc anticipat.

  4. Buna,

    Am citit articolele in care prezentai o parte din experientele tale din China si as dori sa iti adresez mai multe intrebari avand in vedere ca doresc si eu sa aplic pentru o bursa de master in aceasta tara.

Scrie si tu o vorbulita

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.