China - Nu incerca sa-i schimbi, accepta-i!

China - Nu incerca sa-i schimbi, accepta-i!Sunt aici de mai mult de o luna jumatate si pot spune ca am trecut de faza de "turist". A fost si inca este greu. Totusi am inceput sa ma obisnuiesc aici. Sunt lucruri pe care un european sau american -- sau mai bine hai sa zicem un occidental -- le poate considera nepoliticoase sau deranjante. Faptul ca oamenii nu asteapta sa se dea lumea jos din metrou si vor sa intre buluc ca mai-mai nu poti sa cobori, poate fi considerat un lucru de lipsa de educatie si de bun simt. Spre deosebire de alte tari, cum ar fi Romania, aici statul chiar se implica si vrea sa faca ceva in educarea si polisarea oamenilor. Nu exista statie de metrou unde sa nu auzi ca pe banda rulanta trebuie sa stai pe partea dreapta si sa te tii cu mana de balustrada sau inainte sa urci in tren sa lasi calatorii sa coboare. Ba chiar au si un soi de gardieni publici pe peron care sa previna acest lucru. Am intalnit oameni care stau aici de multa vreme si care mi-au spus ca lucrurile s-au schimbat foarte mult in bine. Mai e de lucru, dar directia este una pozitiva.

Mai devreme sau mai tarziu te obisnuiesti cu toate, nu? Sunt lucruri cu care m-am obisnuit si carora nu le mai dau importanta. Faptul ca la restaurantele pentru oamenii de rand nu exista scrumiere pe mese si ca resturile le pui pe masa sau ca oamenii scuipa pe strada sunt lucruri care nu mi mai se par asa iesite din comun.

Desigur, sunt unele peste care, cel putin acum, nu pot sa le accept. Cu timpul probabil ca le voi accepta si pe acestea.

Of pig and man

"Of wolf and man" (d-ale oamenilor si lupilor) este o melodie foarte cunoscuta a formatiei Metallica care -- evident! -- vorbeste despre asemanarile dintre om si lup. Aici, in China, aceasta vorba ar trebui sa fie "Of pig and man" adica "d-ale oamenilor si porcilor". Hai ca masa e plina de resturi, nu-i bai. Cand matusa mea, tanti Paula, se uita la mine server pentru ca mestecam cu gura deschisa mai ca imi venea sa ma ridic de la masa de rusine. Aici toti, dar toti!, sorb si plescaie. Doamne, cand ii aud imi vine sa ma ridic de la masa si sa plec. Chestia asta nu o suport si mi se pare groaznica. Chiar si acum cand scriu mi se face pielea de gaina. Nu este nicio diferenta intre cotetul de porci si restaurant.

Porcii, si animalele in general, plescaie pentru ca nu pot sa mestece cu gura inchisa. Vorbeam zilele trecute cu niste prieteni despre acest subiect si unul dintre ei mi-a spus ca daca chinezul nu soarbe sa se auda in partea cealalta a carciumii sa-si exprime satisfactia si placerea, bucatarul isi face seppuku de rusine. Sincer sa fiu mi-e si rusine sa-mi intreb colegii de ce se intampla acest lucru. Sper ca intr-o zi sa-mi adun fac de mult curaj si sa adun suficient de mult tact sa pot sa-i intreb.

Comoditatea, indiferenta si ingramadeala nu fac casa buna

Am observat cu stupoare ca mereu, cand autobuzul sau orice alt mijloc de transport in comun opreste in statie, se face o ingramadeala de nedescris. De ce? Se ridica omul de pe scaun cu 10 secunde inainte ca autobuzul sa ajunga in statie. Nu!!! Se ridica nici cand a ajuns in statie si e oprit? NU!!! Nici vorba! Abia cand se deschid usile se ridica toti de pe scaune si isi cauta drum sa coboare. Acum sa facem un cumul de factori: cei care vor sa urce inainte sa coboare lumea, toti ce care se indreapta spre iesiri fix in momentul in care s-au deschis usile, ceilalti calatori. Pai iese un omor ceva de nedescris. Dar lucrurile ar fi mult mai simple daca s-ar respecta anumite reguli: te ridici, te indrepti spre iesire, cobori, ceilalti se urca. Nu pare a fi cine stie ce filosofie.

Tot in aceasta categorie intra si faptul ca pe Senna aflat la carma autobuzului nu-l intereseaza daca duce calatori sau saci de cartofi. Pai daca in autobuz nu stai pe scaun ai o mare problema. Daca de la statia de autobuz pana la semafor sunt 50 de metri, Senna nu poate sa mearga lin. Accelereaza la maxim si frana o pune in ultimul moment, si anume intr-un mod cat se poate de violent. Trebuie sa te tii bine de tot cu ambele maini de bare pentru ca altfel cu siguranta iti frangi ceva -- mana, picior, coaste :) Radem, glumim, dar povestea este serioasa. Intr-o zi taxatoarea a crezut ca nu vreau sa platesc calatoria. Cu o mana ma tineam de bara, cu cealalta imi tineam rucsacul. Pai cum sa platesc cand nu pot sa duc mana la portofel. A trebuit sa astept pana a prins Senna un semafor. Cand spuneam in postul despre primele probleme pe care le-am intampinat in China despre acest lucru credeam ca o sa ma pot obisnui cu asta pana acum. Cum nu am reusit, nu cred ca voi reusi nici de acum inainte. Dar poate ca echilibristica se invata mai greu decat m-as fi asteptat vreodata. Oricum, practica va continua.

Nesimtirea

Sa luam urmatoarele scenarii. Se suie cineva in autobuz, autobuzul destul de aglomerat sau chiar aglomerat, iar tu (ca esti politicos si sa nu se faca imbulzeala la usa) ii faci loc sa treaca, si el... ce face?! Te impinge pe tine, se pune in locul tau si te ingramadeste cu cea mai mare nesimtire. Sau... vrei sa cobori din lift, spui "qing rang yi, xia, xie xie" (adica ceva de genul "ma scuzati, imi dati voie sa cobor, multumesc") si te astepti sa te lase sa treci. Nu! Trebuie sa te impingi, sa dai din coate sa poti iesi! Poate pentru ei nu e nesimtire, dar eu asa o percep.

Si cum zice titlul Nu incerca sa-i schimbi, accepta-i asta incerc sa fac... si nu prea imi reuseste mereu!

PS: Poza nu e facuta de mine ci am luat-o de aici

  1. Cind am fost oripilata de grohaiala si plescaiala de la mesele din China, un domn european erudit si umblat mi-a explicat ca 1) as cum ai spus si tu se pare ca e forma de aprieciere a bucatelor si un compliment catre bucatar (la fel si rigiiala la arabi)
    2) chinezii maninca totul foarte fierbinte, stau cu capul aproape de blid si indeasa cu betisoarele cit mai mult in gura, iar prin ploscaiala lor asa isi mai racesc bucatele ca sa nu-si pirjoleasca bunatatea de cavitate bucala. Asta nu-i impiedica sa faca acelasi lucru atunci cind maninca ceva rece (rar).
    Pina la urma e simplu chestie de educatie: daca ii vad pe parinti, bunici, vecini, rude ca fac asta si nimeni nu le spune ca e nepoliticos.....asa vor face toate viata. La fel si cu inghesuiala si comportamentul din autobuze. Idem si condusul autobuzului; nimeni nu le spune ca isi strica hirbul, consuma frine si cauciucuri, gaz, etc. Cit despre zdupaiala calatorilor si balanganirea lor periculoasa in interiorul vehiculului....am constatat ca e chiar prilej de ilaritate. O fii la ei! Vorba ta: i-ai asa cum sint, ca de schimbat....

Scrie si tu o vorbulita

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.